Monday, June 19, 2017

1416 : Dan Bila ... Catatan Si Pengkencing Manis - Kisah Bisul & Pembedahan [Episod 5] #PPUM #2017

Dan bila.. ada lagi yang sudi nak baca 'syukur alhamdulillah' (Episod 5)
Al kisah malam ke dua di tinggal bini.
Dari tadi dok tergaru - garu. Kalau ada bini di sisi leh minta manja2 di garu belakangku yg ngatal. Ni.. terpaksalah bersusah payah mengaru sendiri dgn penuh seksaannya.
Jam dah pukul 9.30malam. Gatal makin menjadi. Tetiba rasa tak selesa pulak dengan tempat tidur ni. Dah kenapa pulak!
Sambil - sambil duk Whatsapp dgn My Wife Nazuha Waharp tanya dah sampai ke rumah angah Nadirah Waharp. Rupanya kat tempat makan area kedai Binwaharp's Grocer #kotadamansar. Tunggu pukul 10malam nak tutup kedai.
Dalam 9.45 mlm nurse datang periksa tekanan darah . Alhamdulillah 111 / 49. Dapat lah juga gula - gula mlm ni. Dua bijik ubat tahan sakit. Request juga ubat gatal. Tak tahu la dapat ke idok!
Pukul 10mlm dah mengantuk tahap gaban. WA My Wife ckp nak charge HP dan offline. Lepas letak HP tepi terus tidur tak sedar diri.
2 Mei 2017 - Selasa
Mamai2 dlm 2 pagi malas nak bangun. Mlm ke dua di tinggal bini tak ada la pulak rasa lapar ke haus. Mungkin tak tidur siang sangat jadi lena tidurku.
Dalam pukul 4 pagi terjaga pergi kencing. Lepas tu sambung balik tidur. Belakang ni jgn ckp la memcucuk je rasa pedih & sakit tapi boleh tahan lagi.
Pukul 6.30pagi rasa nak membuang air besar terus bangun. Dah la nurse semlm tu balut penuh tak ada laluan pun utk membuang.
Alhamdulilillah dapat buang air besar dan bercampur darah. Nasib i bukan jenis panik orgnya. Buat la sendiri, cuci mana yg terdaya. Penuh la tisu basah darah dgn darah merah dan saki baki nanah. Glurp! Tak sanggup lama2 terus jln duduk di pembaringan
Dalam 8.15 pagi, Dr. dtg round wad. Pembantu Dr. yg lelaki buat kerja pembersihan dan check itu ini kemudian letak kapas.
Alhamdulillah berita baiknya boleh discharge hari ini tapi tak tahu pukul brp. Harap semuanya di permudahkan. Orang pertama yg di khabarkan tentulah My Wife.Pagi ni dia ada medical check up dgn Dr. di Hospital Putra Sg Buloh. Semoga semua urusannya di permudahkan.
Pagi ni sarapan roti sekeping shj dgn teh o kosong. Gila kau nak taruk gula :p . Kemudiannya, masa untuk rendam pungung dgn air garam. Pedih u all! Ye lah luka berdarah bercampur air garam kot! Ku tahankan je. Kalau pedih sangat ku angkat punggungku. Rest jap beberapa saat lepas tu rendam balik. Nak dekat 10 minit juga la. Kembali ke katil makan ubat kencing manis dan rest.
Dalam 9.30 pagi dtg 2 awek baju biru student praktikal UM nak cuci dan balut. Ambik masa juga la dia org ni. Terkial2 sikit. Kataya 1st day kat wad ni, tapi dah praktikal kat byk wad lain.
Slow2 je budak sorg tue buat kerja. Kalau dia nak tekan kuat sikit dia akan ckp 'minta maaf encik'. Sopan santun sangat. Bakal menantu sapalah tue.
Dalam 10.30pagi dah siap2 tukar baju nak keluar wad. Terbaring menunggu shj la ni. Baru nak terlelap di kejutkan pulak! Balik ni pakai kain pelikat biru dgn baju biru. Itu je yang ada. I like biru! Jgn ada yg tegur 'baru lepas bersunat ke?' Sudah la. Ha ha ha
Pukul 11.11pagi (konon2!) :p di tolak pembantu perubatan kot! Turun ke anjung discaj. Aku pun x tahu kat mana. Melepak la seorang diri sementara menunggu kehadiran si isteri kembali ke sisi suaminya.
Dari jam 11.25pagi juga duduk situ. Ada byk sofa biru yg lembut satu seater serta siap dgn meja mkn kayu lagi. Serta sofa hijau berbentuk bulat. Nak dkt pukul 12tgh hari My Wife sampai. Lega sikit rasa hati kembali berteman.
Nasib dalam time lunch ada lauk untuk i. Kalau tak? Kebuluran la kan. Nasi mkn sikit di kawal oleh pengawal pemakananku siapa lagi kalau bukan my wife :D. Lauk sambal ikan. Sekali pedas kau. Potong stim nak mkn. Ada la timun tapi mcm di celur dlm air gula. Manis yg amat. Dah kenapa? Aku dah la kencing manis.
Sejuk yg amat. Terpaksa keluarkan tuala buat selimut. Dah lepas azan zuhur urusan masih belum selesai. Di mana ubatku? MC? Tue yg penting. Suruh My Wife gi solat dulu. Sampai tertidur2 la menunggu. Dah bangun pun nama belum di panggil. Erm...
Tetiba rasa nak kencing. Berjalanlah cari tandas dgn pakai kain pelikatnye dan tuala biru di bahu. My Wife ckp mcm org nak gi mandi. Lantaklah..
Terpaksa beralih tempat sebab ada org duduk kat sofa yg i duduk sejak berapa jam lalu.
Dekat pukul 3pm langit dah gelap. Cadangnya nak balik naik teksi. My Hp pulak dah nyawa2 ikan. Install lah aplikasi grab kat hp My Wife sementara Hp di charge.
Tak lama kemudian namaku menjadi sebutan. Kelam kabut bangun dgn x pakai kasut cabut hp yg di charge meluru ke kaunter discaj. Time ni My Wife kat luar tengah beli waffel.
Sekali bil belum bayar dah! My Wife tak dengar nurse tue ada ckp sebelum ni. Alhamdulillah. Tak adalah beribu bil nye. Terima Kasih My Wife yg gunakan GL govertment (terharu + syukur)
Dah lepas selesai ambik ubat bagai. Lepak2 dulu dan on Grab nak cari driver. Alhamdulillah dpt budak melayu naik proton persona. Tak sampai 10 minit pun kami meninggalkan #ppum.
Selamat tiba kelana jaya beberapa minit lepas azan asar. #homesweethome.
Ada lagi ke nak baca kisahku?
#nukilanshaizhar
#PPUM
#KelanaJaya
#2Mei2017

Sunday, June 18, 2017

1415 : Dan Bila ... Catatan Si Pengkencing Manis - Kisah Bisul & Pembedahan [Episod 4] #PPUM #2017

Dan bila.. ada lagi ke yg sudi baca? (Episod 4)
Episod ke empat mengambil tempat.
Dah bangun tidur rasa lapar.Tanya nurse pukul brp makanan sampai katanya pukul 12tgh hari. Dah tengah hari pun x sampai2. Perut dah berkeroncong lagu dangdut ni.
Tetiba nurse dtg nak cuci dan bersih. Ku tandah buntut untukmu. Apa pilihan yang ada. Di korek2nya. Di godeknya sesuka hati. Sakit kau. Nasib lah nurse ni berbudi bahasa orangnya. Dah lepas balut bagai duduk la nak rehat. Dekat 12.30tgh hari muncul pelawat pertama hari ni Ayahanda Hj Waharp dan ummie Azizah Binti Mohamed Azizahmohamed. Beberapa minit kemudian muncul pulak abang kesayangan hamba Fendi Shafendi dan isteri Kak Zana. Kesian si kakak, kak cik aniem kena jaga adik adli kat bawah sebab kanak - kanak tak leh masuk wad kan. Sembang - sembang dan bercerita itu ini. Ayahanda dgn ummi kena bergerak balik sebab ada tetamu nak dtg umah.
Kemudiannya muncul My Wife Nazuha Waharp . Alhamdulillah datang pun si jantung hati. Bersembang rancak la dgn abg & kakak ipar. Dalam dekat nak pukul satu baru makanan sampai. Kena mkn ubat kencing manis sebelum makan dulu. Lepas tetamu balik baru lah aku makan. Alhamdulilah berselera makan sebab ada orang kat sebelah.
Rancak kami bersembang macam tak jumpa setahun :p . Dah pukul 4petang lebih muncul anak buah Shazatul Azira Shafirol. Wakil abangku Shafirol Abu Bakar yang jauh nun di Sabah.
Macam topik yang di bualkan. Aku byk mendengar je. Byk lah kata - kata nasihat di sampaikan oleh penceramah parti bebas My Wife. Dah lama sikit aku pun mamai2, rasa mengantuk yang amat. Terlelap la kejap juga kot! Ala2 tidur2 ayam.
Lepas anak buah balik. Makanan pun sampai. Bubur? Aku pandang My Wife. Aku bukan peminatmu bubur. Semangkuk pulak. Glurp! My Wife yg order. So dialah yg makan. Aku rasa sikit shj. Jadi aku pow la, bekal nasi tomato dgn ayam masak merah dia. Mkn tak byk pun. Ada rasa lah lauk tue. Paling nikmat dapat minum air suam kegemaranku.
Lepas maghrib nak dekat nak pukul 8mlm juga la baru My Wife gerak turun tunggu adik dia ambik tidur di damansara damai. Terima kasih Nor Azri Bin Jalel dan angah Nadirah Waharp. Jasa kalian byk sekali pada kami sekeluarga.
Selamat tinggal seketika My Wife. Semoga urusan esok di permudahkan tanpa kehadiranku di sisi.
Ada yang sudi nak baca kisahku? Malam kedua di tinggal bini? Episod 5 la ye!

Saturday, June 17, 2017

1414 : Dan Bila ... Catatan Si Pengkencing Manis - Kisah Bisul & Pembedahan [Episod 3] #PPUM #2017

Dan bila.. sila jangan muntah berdarah baca kisah benar saya ini. (Episod 3)
Atas permintaan ramai. Kononnye! Padahal dua tiga orang je pun. Saya coretkan di sini sebagai iktibar & pengajaran untuk semua. Secara tak langsung adik beradik, saudara mara yg jauh & rakan taulan dan kenalan FB boleh baca
Sambungan episod 3 bertajuk 'Malam pertama tanpa isteri di sisi'
Kisah 30 April 2017. Rasanya dah lepas azan asar kot! My Wife Nazuha Waharp dan angah Nadirah Waharp berlalu pergi. Dia memang nak sentiasa berada di sisi suami. Tapi, saya x boleh nak pentingkan diri sendiri. Dia juga perlukan rehat dgn keadaannya yg mcm tue. Biarlah dia tidur lena malam tanpa diriku di sini. Cis! Ayat poyo.
Berlalu pergi seorang isteri meninggalkan suami. 'Beratnya rasa hati nak melangkah pergi.. tapi apakan daya aku terpaksa'...
Si suami pun dlm masih keadaan mamai2, kerja tidur je la. Lepas tue mkn laju2 dlm pukul 6pm. Ada nasi dan dua jenis sayur. Lauk ikan tue sedap la pulak.Lepas rehat kejap & mkn ubat. Apa lagi. Tidur la. Terjaga dlm maghrib. Mkn pun buat alas perut. Takut nanti nak terberak pulak. Sorg2 susah nak buat itu ini. Pergerakan terbatas
Terjaga dari tidur aktiviti apa je yg boleh buat. Kiri kena masuk ubat dan insulin. Kencing pun kena pakai tiup. BerFb dan whatsapp je la kerjanya. Dalam 9mlm lebih telefon ayah kat kg bagitahu. Dah operation baru habaq supaya tak risau. Orang tua je la. Kang dia risau keterluan payah pulak. Dah la jauh. Ber WA dgn My Wife dalam pukul 10 mlm lebih dah rasa mengantuk dan offline serta charge HP
Alhamdulillah dapatlah tidur hingga dkt pukul 2 pagi. Perut lapar ok!. Ada apple hijau mcm mana nak basuh? Ting! Idea brilliant pun dtg. Ada jug air. Aku celup je kau dlm tue. Ha ha ha. Menikmati supper buah apple. Setiap dua ke tiga jam nurse dtg periksa tekanan darah tinggi dan ambik sample darah. Naik turun juga la.
Dalam dua lebih pagi terfikir nak menulis catatan kisah yg aku lalui sebagai kenangan di masa hadapan. Kongsi pengalaman sebenar dan harap dapat bagi ikhtibar pada yg membaca.
Gila kentang la x boleh tidur. X sedar pukul brp baru tertidur semula. Time x tidur layan Fb. Rasanya dalam 5 pagi dah jaga. Nasib baik tidur dlm lampu tutup. Kalau terang berderang mesti aku susah nak tidur.
Dalam pukul 6 pagi aktiviti berFB. Pergi page tu dan ini. Dalam pukul 8pagi Dr. Dtg buka 2 balutan dua yg macam gunung kecik di tekan di bersih serta di sentalnya. Sakit dan pedih sikit. Lepas tue baru dpt sarapan dua keping roti gandum dengan air susu. Aduh! X di kacau rupanya air susu tepung ni.patut x sedap.
Lepas tu kena cucuk ubat tahan sakit. Masa nak buang tiup kencing ingatkan Dr. Laki yg buat rupanya nurse perempuan. Di tarik tiup tu. Ya allah sakit tak terkata. Nasib dia x pegang anu i. Terfikit juga mcm mana dia org jolok masukkan?
Next kena cuci dgn air garam. Ingatkan utk anu dpn. Sekali untuk bontot belakang. Siap nurse tu suruh beli ganti garam halus tue. Sedih! Begini sekali hospital yg semi govertment. Ops!
Jalan Masuk lah tandas dlm keadaan pening lalat. Dah berapa lama kot tak jejak lantai. Terfikir mcm mana nak rendam buntut dm air baldi bulat ni. Akhirnya berjaya juga. Yeee... dekat seminit dua beredam rasa mcm nak terberak. Cepat2 la buka mangkuk tandas. Ah! Nikmatnya dapat buang air besar setelah sekian lamanya. Masa nak kencing ada keluar darah dan sakit kesan kena masuk tiu tue. Sekali lagi beraduh!
Lepas tue sambung rendam buntut. Sambil2 tue main air dan cuci muka dan rambut. Berjalan la balik ke katil dgn penuh kesegaran
Dalam 9pagi lebih kot sampai 11pagi aku lena tidur tak sedar diri
Ada yang nak baca episod seterusnya?

Friday, June 16, 2017

1413 : Dan Bila ... Catatan Si Pengkencing Manis - Kisah Bisul & Pembedahan [Episod 2] #PPUM #2017

Dan bila.. Sambungan penceritaan saya begini .. (Episod 2)
Katil tempat pembaringan saya di tolak menuju ke dewan bedah. Rasa sebak meninggalkan si isteri ke seorangan. Tiba - tiba shj suka2 hati tukar nama panggilan.
Apa ada dlm hati? Apa saya rasa? Hanya Allah yang tahu. Sebagai manusia biasa, tipulah kalau saya katakan saya tak ada perasaan takut,berdebar dan risau. Operation kot! First time pulak tue.
Jauh juga tempat pembedahan. Katanya hari ahad hanya ada operation kat area emergency je. Ye lah kot! Berpusing2 dan bertukar lift baru sampai.
Di letakkan di satu tempat. Di buangnya kain & baju di terbalikkan dan di pakaikan shower cap mcm nak mandi tue. I like sebab biru.
Duduklah situ berapa minit. Dan datanglah Dr. perempuan cina. Dia cerita2 dan periksa apa yg patut. Lama juga terlantar lebih 30 minit lebih kurang baru di tolak ke bilik pembedahan.
Pandang kiri & kanan serta ke atas. Wah! mcm ni ke bilik pembedahan mcm dlm drama tv :p shj tambah bagi sedap cerita.
Lepas tu ke ahli ke tempat operation. Baring la pulak kat situ. Ramai juga orang dlm tue. Masing - masing dgn tugas mereka tersendiri. X sanggup la nak pandang kiri & kanan lama2 kang ternampak pisau tajam ke jarum ke. Eeee.. ngeri kot!
Seterusnya di suruh bangun dan duduk. Bab duduk ni yg masalah. Bisul kat punggung kot! Terpaksa rela la. Kaki letak kat satu bangku & kena rapatkan. Perlu tundukkan kepala dan bahu. Ada seorg pembantu perubatan lelaki tolong lepas ni.
Bermula episod dicucuk jarum di belakang. Konon2 separuh badan la kan.Masuk je yg pertama. Ya Allah.. sakitnya tuhan yg tahu. Lepas tu cucuk- cucuk kecil. Tak terasa sangat. Tanyalah seorang nurse tu, brp cucuk lagi. Dengar mcm satu. Tapi tipu! Berpuluh kali kot. Ada yg cucuk sampai ke dlm tulang kot. Subhanallah ! Sampai dua kali juga rasa mcm renjatan eletrik kot. Sakit hanya Allah yang tahu. Sepanjang masa memang zikir, baca Fatihah & ingat Allah je.
Di suntik demi suntikan tak lut kot! Mungkin tuhan nak bagi yg lebih baik kot! Iaitu bius satu badan.
Dr. pakaikan serkup suruh nafas ikut situ. Tarik nafas panjang, lepas.tarik nafas lepas. Dr. cakap yang suntikan tue sakit sangat. Glurp!. Lepas berapa minit dah x sedar apa2. Bila kena suntik! Apa yg jadi semua hilang kejap.
Sedar2. Rasa mcm dtg sekali lalu flashback. Tapi x ingat apa dah. Ada nurse kejutkan. Tanya, encik ok! Rasa sakit sikit2. Pedih la juga. Tanya nurse dah pukul brp? Katanya nak dekat pukul 3pm. Dalam berapa minit kot! Tengah mamai2 x sedar sangat di tolak ke wad.
Dalam jam 3.20 minit petang dah sampai kat wad. Time ni My Wife tak ada. Jumpa adiknya angah kot! Berapa minit kemudian periksa beg my Hp x ada. Oh! My Wife bawa kot!. Atas ehsan untie dpm ni cuba call my hp.x dpt, masuk voice mail. Sah! bateri kong. Satu kelemahan aku adalah x hafal no hp. Cari dlm buku doremonku x ada pulak tulis no hp my wife. Aduh! Tiba - tiba penyelamat dtg. Azri, suami angah muncul. Sembang - sembang kejap. Dgn baik hati autie dpm ni (lupa tanya nama) offer nak tolong carikan My Wife. Tak lama kemudian dia pun naik. Sembang dan cerita pasal pengalaman menjalani pembedahan tadi.
Lepas tu pulak angah naik. Sedih budak - budak tak leh naik. Tak dapat jumpa budak dua orang tue. (Sedih kerana rindu)
Sembang & bergosip itu ini.Eh! Bukan gosip. Semua cerita yg benar2. Tak lama kemudian My Wife terpaksa di lepaskan. Berpisah seketika. Kesian dia. Bagilah peluang utk dia rehat pulak. Maka berlalu pergi dgn berat hati seorang isteri meninggalkannya di pembaringan untuk malam ni.
Bersambung episod 3 dgn tajuk 'Malam pertama tanpa isteri'

Thursday, June 15, 2017

1412 : Dan Bila ... Catatan Si Pengkencing Manis - Kisah Bisul & Pembedahan [Episod 1] #PPUM #2017



Dan bila.. catatan perceritaan saya begini.. (Tapi ini baru Episod Pertama)
Selasa 25/4, mula tak sedap badan & rasa ketulan kat punggung kiri. Sah! Bisul la ni.
Dua minggu sebelumnya dah kena belah kanan. M.C 4 hari. Gi Kinik Medivron Giant K.J sebab dah history kisah & rekod sakit bisul semua kat situ. Sekali check darah 30.08. Erm! Di sahkan sakit kencing manis pulak & kena refer KKM (Klinik Kesihataan Malaysia)
Hari Rabu 26/4 gi Klinik Dr Johari sebab nak ambik M.C dan check darah. Alhamdulillah dah turun ke 15. Bermula episod tak ada selera makan & tak boleh tidur mlm.
Petang Khamis 27/4 pergi pulak Klinik Kesihatan sebelah rumah ni. Tahu je lah klinik kerajaan kan. Dengan ramai orang. Jap gi kaunter sana lepas tunggu kena gi kaunter ni. Paling lama tunggu nak jumpa Dr. Rasa mcm nak pengsan je. Dah la x boleh duduk. Terpaksa cari kerusi lembut & duduk area tepi dinding. Badan dah rasa satu mcm dah. Kalau ada tempat baring dah lama baring. Dah jumpa Dr. Dapat lah hadiah. Lepas ni ada mcm2 appointment nak jumpa doabieties la, kena buat pemeriksaan mata bla..bla (Untung kebaikan kan)
Hari jumaat 28/4. Pepagi hari orang punya lah ramai. Dah la kat Kelana Jaya tak ada air. Bersabar jugalah menunggu. Nasib ada sofa lembut, rasa selesa sikit. Tup2 , perut rasa sakit nak buang air besar. Nasih kat klinik ni ada stok air. Sekali kau.. keluar darah. Sah! Bisul dah pecah.Jumpa Dr. Dapat tambah M.C lagi 2 hari.
Kisah penuh suka & duka bermula hari Sabtu 29/4. Ptgnya baru gi Klinik Medivron Giant Kelana Jaya dgn harapan Dr. Cina lelaki yg pecahkan bisul sebelum ni on duty. Sekali Dr. Pompuan India la pulak, tapi dia balik. Dah bersih - bersih semua Dr. Refer suruh refer hospital kena operation juga sebab ada kencing manis. Jadinya PPUM menjadi pilihan. Pasti akan warded.
Lepas maghrib, dah siap2 brg semua. Kami memilih grab car. Cepat & pantas terus sampai PPUM. Daftar bagai semua terus la setia menunggu di kerusi besi yang tak selesa bagiku. Sambil layan cerekarama Tv3 'isteriku cikgu'. Dlm hati 'apa punya ceritalah' byk cth2 x baik kat jadi kat sekolah yg hakikatnya memang terjadi pun.
Sebabkan no x gerak2 kita org gi jln2 cari mkn kat food court. Sekali dah tutup la. Beli je apa yg perlu dulu buat alas perut. Kami gilir2 solat isyak. Masa dlm toilet kena cirit birit pulak. Tak sempat masuk pulak! Kena lah ganti seluar luar dan dlm yg baru. Time ni lah mencurah2 keluar segala darah & nanah mcm air terjun. Sementara tunggu My Wife solat dapatlah sekejap baring kat kerusi panjang. Alhamdulillah lega jap badan.
Turun balik bawah, tengok nombor dah bergerak dengan laju & pantas. Terpaksa masuk bagitahu nombor dah terlepas dgn alasannya sekali. Tak berapa lama lepas tue nombor naik. Periksa itu ini dan ambik berbotol kecik darah serta buat urine test kena 2 jam utk dpt result. Masa tue dah pukul 11mlm, kena tunggu pukul 1pagi.
Bagi cadangan pada My Wife lepak kat food court atau surau. Boleh aku baring kejap. Kami pun naik atas. Akhirnya, surau perempuan jadi pilihan. Walaupun x berapa selesa tapi cukuplah untuk aku baring kejap.
Syukur alhamdulillah, dengan sejuk kipasnya dapatlah aku rehatkan diri kejap. Tapi aku spesis tidur tak pakai baju. Lantaklah! Dah beberapa minit nak gerak, muncul tukang cuci perempuan tergejut tengok kita org. Siap ckp x leh laki & perempuan dlm ni (dia x tahu kami suami isteri). My wife pun terangkan kat dia. Lepas tue kami blah!
Tepat pukul 1pagi... ni dah kira Al - kisah hari ahad lah pulak ye!
Jumpa Dr. Dpt result. Kena tunggu sementara di pindah ke wad emergency. Lepak la kat bilik 16 dgn katil persakit yg agak selesa. Kalau sebelum ni dpt lepak sini kan bagus. Sian My Wife mengantuk2 terpaksa duduk di kerusi je!
Tak lama lepas tue kena tolak dgn kerusi roda ke wad sementara (emergency). Tunggu lah sementara Dr. Bahagian pembedahan pulak dtg.
Di mulai dengan Dr. perempuan India. Tanya itu ini dan buat rekod. Sekali dia check belakang dgn 'lubang' dia korek. Azab! Sungguh time ni segala isi darah & nanah pun laju je keluar.
Kemudiannya Dr. perempuan cina pulak, macam2 juga tanya. Sekali lagi 'lubang' kena korek. Dah kerja dia. Memang patut pun. Kena periksa betul2.
Dapatlah kami tidur2 ayam kejap. Sian, My Wife tidur kat kerusi je. Suruh tidur kat katil kosong depan2 tue x nak.
Wad emergency yg mulanya aman damai bertukar menjadi riuh bila mana makin ramai persakit yg masuk. Terpaksa pekakkan telinga dgh mcm2 bunyi dan dengar kerenah persakit. Dah nama pun hospital.
Tak ingat pukul berapa , kena tolak atas katil gi buat X ray. Yg bestnya X ray tue kejap je x sampai seminit. Dlm 2 minit juga la tersadai kat luar. Manalah tukang tolak ni. (Masa menaip ni hujan lebat di luar).
Dah siang sikit, kena tolak gi wad pakai katil yg sama. Jauh juga, kesian My Wife nak kejar sebab laju sangat.
Alhamdulillah menjadi penghuni wad tingkat tujuh menara utama PPUM. Bilik hujung belah kiri. Aman damai sikit la kat sini. Duduk bilik 4 org. Yg ku namakan 1malaysia. Aku & satu org adik melayu (dia duduk jauh dari aku) Sebelah kiri uncle india (x byk ckp) dan depan kaki aku uncle cina (wife dia baik & byk tolong aku)
Pepagi ramai Dr.yg ada di wad. Di mulai Dr. Lelaki melayu (lupa nama) dtg periksa, cuci dan tampal kain. Mcm ni lah baru selesa. Kalau x melekit2.
Lepas tue ada lagi Dr. pembedahan dtg dengan ketua dia org. Kena tunggu time nak masuk bilik pembedahan sebab x tahu pukul brp. Aku suruh My Wife gi mkn dulu. Tak lama dia naik, aku dah kena tolak gi bilik pembedahan.
Bersambung episod 2. Pada yg sudi nak baca di persilakan. Dah mcm tulis dlm blog la pulak!
Mcm karangan SPM pun ye. Sila abaikan kalau ada typing error atau ayat tunggang langgang

Nota jari : Terima kasih My Wife Nazuha Waharp atas jasa bakti dan pengorbananmu. Setiap bebelan ada makna & akan di ingat sebaik mungkin. Semuanya adalah untuk kebaikan.

Wednesday, June 14, 2017

1411 : Menanti Penuh Debaran

Hi Semua !!! 'Menghitung hari.. detik demi detik.. Masaku nanti apakan ada"...

Kata S.H.A.I.Z.H.A.R : Menanti penuh debaran

Tuesday, June 13, 2017

1410 : Salam Ramadhan 1438 Hijrah >> 2017 Masihi

Kata S.H.A.I.Z.H.A.R :  Update juga akhirnya blog ini
Copyright to S.H.A.I.Z.H.A.R
Designed by UMIESUEstudio 2015